Lokalplanens indhold og formål

Formålet med lokalplan nr. 579 for et butiksområde ved Kirkevangen i Gørlev er at fastlægge nærmere bestemmelser for områdets anvendelse til butiksbyggeri med et bruttoetageareal på op til 2400 m² med tilhørende anlæg.

Anvendelse

Lokalplan nr. 579 udlægger området til dagligvarebutik og udvalgsvareforretninger.

Bebyggelsen
Lokalplan nr. 579 fastlægger bestemmelser om bl.a. bebyggelsens udseende, højde og placering.

Bebyggelsen kan opføres i røde/rødbrune tegl med enkle facadedetaljer, som f.eks. standerskifte i tegl, beplantning med rådhusvin, efeu eller lignende og/eller trælistebeklædning, for at skabe variation i facadeudtrykket.

Tag på bebyggelsen kan opføres med tagbelægning som tegl, tagpap/dug eller grønne tage beplantet med stenurt.

Tekniske installationer på tage og facader skal være afskærmede og gives samme arkitektoniske udtryk som den øvrige bebyggelse.

Skiltning på facader skal integreres i bygningens arkitektur, for at området og bebyggelsen fremstår helstøbt og tilpasser sig den omkringliggende bygningsskala.

Sekundær bebyggelse, herunder overdækninger til kundevogne, må opføres i stål, glas, træ, tegl eller plademateriale.

 

Fig. 3 Eksempel på facadeudtryk

Trafik
Lokalplanens område disponeres med én fælles vejadgang fra Kirkevangen til daginstitutionen mod nordøst og butiksområdet. Vejadgang forudsætter at denne udlægges som privat fællesvej, hvilket skal godkendes af kommunens Teknik og Miljøudvalg i forlængelse af lokalplanens endelige vedtagelse.

Lokalplanen varetager hensynet til synshandicappede, bevægelseshæmmede og bløde trafikanter i øvrigt, i forhold til at kunne færdes sikkert inden for området.

Parkering
Jf. kommuneplanen er parkeringsnormen for butikker følgende:

  • 1 p-plads pr. 40 m² bruttoetageareal dagligvarebutik
  • 1 p-plads pr. 50 m² bruttoetageareal special- og udvalgsvareforretning (herunder til butikker med særligt pladskrævende varer)

Ved etablering af nye p-pladser skal der etableres handicappladser og pladser til elbiler i overensstemmelse med gældende bekendtgørelser. Lokalplan nr. 579 fastlægger bestemmelse om, at der skal etableres parkeringspladser svarende som min. til ovenstående parkeringsnorm.

Parkeringsareal indrettes med handicapparkeringspladser, passager for gående, herunder hævet fortov fra Kirkevangen til dagligvarebutikken. Cykelparkering etableres ved indgangen til butikkerne.

 

Disponering af lokalplanområdet
Der udlægges parkeringsarealer i arealet langs med Kirkevangen og langs en del af Gørlev Landevej. Områdets bebyggelse skal placeres indenfor byggefelt i områdets østlige del. Vareleveringen foregår øst og syd om bebyggelsen for at undgå bakkende lastbiler blandt kundetrafikken.

Fig. 4 Vejledende illustrationsplan med eksempel på områdets udnyttelse.

Ubebyggede arealer
Lokalplanområdets ubebyggede arealer består hovedsageligt af parkeringspladser og vejareal med spredte beplantninger.
I det sydlige skel mod tankstationen bevares et ca. 6 m bælte af den eksisterende beplantning, som ikke må bebygges eller belægges.
Der nyplantes beplantningsbælter langs med Kirkevangen, skel mod institution og Gørlev Landevej.
Mod veje kan der etableres p-pladser med evt. mulighed for nedsivning af regnvand. De sammenhængende beplantningsbælter indrettes, så de fremtræder med træbeplantning (stammede træer), lave buske og bunddække.

Støj
Projektudviklers rådgiver har udarbejdet en støjredegørelse, som konkluderer, at butikkerne vil kunne overholde de vejledende støjvilkår ved den mest støjbelastede naboer med etablering af en støjskærm, som skal være tæt og have en vægt minimum 10 kg/m² og have en højde på 2,5 meter i nordligt skel.

Mod daginstitutionen skal der udover støjskærmen etableres et beplantningsbælte med en bredde på 2 meter.

Støjskærme skal gives et grønt udseende ved bed af klatreplanter som fx caprifolie, 1 plante for hver 2 m, typer med forskellig blomstringstid, og med bund af blå-aks. se fig. 4.

Vareleveringer kan kun ske i dag- og aftenperioden, og ikke i nattimerne.

Det er et krav at stationære støjkilder som f.eks. tørkøler og ventilationsanlæg maximalt har en kildestyrke på 56 dB.