Formålet med lokalplanen er at fastsætte rammerne for etablering af et teknisk anlæg i form af et PtX-anlæg med tilhørende komponenter, der bl.a. vil bestå af et elektrolyseanlæg med dertilhørende komprimering og påfyldningsfacilitet til lastbiltrailere.
Lokalplanen fastsætter rammerne for anlæggets placering, udformning, adgangsforhold og beplantning. Lokalplanområdet udlægges til teknisk anlæg.
Lokalplanen har endvidere til formål at sikre vejadgang og tilgængelighed til og fra lokalplanområdet, således at den genererede brint kan distribueres. Slutteligt er det lokalplanens formål at sikre og supplere eksisterende beplantning af hensyn til landskabet og naturen.
Disponering
Planområdet opdeles i to delområder. Et delområde til det tekniske anlæg og funktioner tilknyttet hertil (T1) samt et delområde til beplantning og natur (R1).
Procesanlægget består af en række enkeltvise modulbaserede komponenter, der placeres inden for projektområdets afgrænsning. Komponenterne er enkeltvis på størrelse med transportcontainere. Komponenterne, der enkeltvis har en højde på ca. 4 meter, placeres i terræn og forventes at blive hvidlakeret og fremstå ensartet i sit udtryk.
Til procesanlægget hører desuden en række afkast, som kan etableres i en højde op til 16 m over terræn. Afkastene er spinkle, ca. 40 mm i diameter og udføres i stål.
Indenfor området og i tilknytning til anlæggets daglige drift vil der ydermere etableres en service- og mandskabsbygning samt et antal parkeringspladser passende til anlæggets drift.
Anvendelse
Lokalplanen fastlægger områdets anvendelse til teknisk anlæg. Aktiviteter og tilknyttede funktioner må maksimalt indplaceres i miljøklasse 7 i henhold til Håndbog for Miljø og Planlægning.
Lokalplanområdet må kun anvendes til tekniske formål, der relaterer sig til nyttiggørelse af energi fremstillet ud fra vedvarende energikilder samt indgår i den grønne omstilling af samfundets energisystemer, som f.eks. etablering og drift af et PtX-anlæg samt nødvendigt periferiudstyr, herunder proceskomponenter, service- og mandskabsbygning, lager, tankfaciliteter, transformerstation, energiforsyningsanlæg med batterilagring, kompressoranlæg, kommunikationssystem o. lign.
Bebyggelse
Der kan etableres tekniske anlæg som støttefunktioner (utilityfunktioner) af PtX-anlægget med tilhørende service- og mandskabsbygning. Bebyggelse og tekniske anlæg kan opføres i maksimalt 8 meters højde, med enkelte dele og spinkle komponenter, såsom antenner og afkast, kan tillades etableret i op til 16 meters højde.
De tekniske anlægsdele og tilhørende komponenter planlægges udført i mat hvid lakering og i metal.
Trådhegn opføres i en grøn farve og begrønnes med klatreplanter mod de retninger, hvor der er frit indkig fra det åbne land til anlægget.
Service- og mandskabsbygningen planlægges udført i sort materiale. Service- og mandskabsbygningen planlægges opført i ét plan.
Trafik
Lokalplanområdet vejbetjenes for personbiler fra syd ad en grusvej til Nykøbingvej, der er indeholdt i Lokalplan nr. 539 For vindmøller nord for Ørslev. Derudover vejbetjenes lokalplanområdet mod vest fra Nykøbingvej til tung transport (nordlige ind- / udkørsel), der i dag udgør den eksisterende til- og frakørsel til laden og driftsområdet bag ejendommen.
Lokalplanen sikrer, at ind- / udkørselsforholdende kan gennemføres således trailer er fuldt fri af Nykøbingvej ifm. afventning ved port til produktionsområdet.
Der forventes at være færre end 15 til- og frakørsler med lastbiler pr. døgn på anlægget efter anlægsfasens afslutning.
Efter afslutning af anlægsperioden forventes der begrænset trafik af serviceteknikere/driftspersonale.
PtX-anlægget er påtænkt at kunne drives uden fast bemanding.
Figur 2 – Situations- og Illustrationsplan m. størrelser og overordnet disponering
Landskab og beplantning
Anlægget ønskes placeret på et sted, der i dag er bebygget med gård- og ladebebyggelse. Anlægget vil ikke syne mere dominerende eller fylde mere end de eksisterende forhold. Lokalplanen giver mulighed for at bebyggelse og anlæg kan opføres i maksimalt 8 meters højde. Der er i anden sammenhæng indhentet nedrivningstilladelse til gårdbebyggelsen indenfor lokalplanområdet.
Det omkringliggende område mod nord og nordøst er i dag præget af de seks eksisterende vindmøller.
Det ønskes at bevare så meget som muligt af den eksisterende beplantning i og ved lokalplanområdet. Det drejer sig især om de store træer, der skærmer lokalplanområdet mod omgivelserne. Dette bl.a. for at understøtte og bevare områdets karakter med økologiske forbindelser o. lign.
Lokalplanen fastsætter derfor bestemmelser, der bevarer eksisterende beplantningsbælter langs den sydlige og vestlige afgrænsning af lokalplanområdet mod hhv. grusvejen og Nykøbingvej, samt bestemmelser om, hvordan den eksisterende beplantning skal suppleres, jf. nedenstående billeder.
Figur 3 - Visualisering af projektområdet set fra syd fra Nykøbingvej. Den eksisterende beplantning (primært høje træer) er suppleret med mindre træer og buske. For at se områdets beplantning og bebyggelse inden lokalplanens realisering henvises til Figur 6.
Figur 4 - Visualisering af projektområdet set fra nord. Hegn rundt om anlægget og oplagsplads er delvist begrønnet med klatreplanter.
Kulturmiljø
Der er ca. 2,5 km til den nærmeste kirke, som er Ørslev Kirke og ca. 1,5 km til den nærmeste fredede bygning, som er Kragerup Gods.
Planområdets placering og omfang betyder, at der ikke vil være visuelle påvirkninger ift. kirke og fredede bygninger.
Figur 5 – Oversigt, afstande til nærmeste kulturmiljøer
Miljø
I henhold til miljøvurderingsloven (Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter, lovbekendtgørelse nr. 1976 af 27/10/2021) er der foretaget en miljøscreening af lokalplanen og det tilhørende kommuneplantillæg. Formålet har været at afgøre, hvorvidt planen vil give sandsynlige væsentlige indvirkninger på miljøet. I så fald skal planen miljøvurderes.
I screeningen er der bl.a. lagt vægt på:
- Indvirkning på kulturmiljø og landskab, som følge af planens udfoldelse.
- Planens nærhed til naturbeskyttede områder
- Planens indvirkning på miljøet, som følge af forurening fra produktion.
Kalundborg Kommune har på den baggrund af screening truffet afgørelse om, at der ikke er krav om miljøvurdering. Screeningsafgørelsen har været annonceret og offentligt bekendtgjort under planernes høringsperiode.
Klima
Den planlagte aktivitet indenfor lokalplanens afgrænsning har til formål at medvirke til nyttiggørelse og lagring af vedvarende energi til anden anvendelse og dermed reducere CO2 i andre energiforbrugende produktionsprocesser, da anvendelsen af brint ikke udleder CO2.
Anvendelse af strøm genereret af vindmøller til produktion af brint giver en nettoreduktion af CO2, hvilket understøtter den danske klimapolitik om at reducere den samlede CO2 emission, og bidrager til den grønne omstilling.
Zoneforhold
Lokalplanområdet er beliggende i landzone, og forbliver i landzone efter lokalplanens endelige vedtagelse.
Lokalplanen har efter planloven bonusvirkning, hvilket betyder at den erstatter landzonetilladelser, der, efter planlovens § 35, stk. 1, er nødvendige for at lokalplanen kan gennemføres. Bonusvirkningen omfatter anvendelse, byggeri og anlæg, som er beskrevet i lokalplanens bestemmelser.
Hvis kommunalbestyrelsen i forbindelse med efterfølgende sagsbehandling ønsker at dispensere fra lokalplanens bestemmelser, kræver det en landzonetilladelse.
Områdets anvendelse
Lokalplanområdet udlægges til teknisk anlæg i form af PtX-anlæg.
Lokalplanområdet er opdelt i delområderne T1 og R1, tilhørende hhv. teknisk anlæg og beplantning og natur.
Delområde T1:
Delområde T1 udlægges til placering af tekniske anlægskomponenter til fremstilling, styring, komprimering og udlevering af brint, PtX-anlæg.
Delområde T1 udlægges desuden til én service- og mandskabsbygning samt parkering.
Delområde R1:
Delområde R1 udlægges til beplantning og natur.
Eksisterende træer bevares og der skal suppleres med yderligere beplantning af hjemmehørende arter.
Udstykning
Der kan ikke ske udstykning indenfor lokalplanområdet.
Vej-, sti- og parkeringsforhold
Vejadgangen til anlægget skal ske fra Nykøbingvej. Adgangsveje samt arbejds- og vendepladser skal have en kørefast belægning af grus, asfalt, el. lign.
Parkering vil blive afholdt indenfor lokalplanens afgrænsning i det omfang det er passende til det tekniske anlægs daglige drift. Parkering skal etableres i fast belægning i form af asfalt, belægningsfliser el. lign. Parkeringspladser kan også etableres som permeabel belægning i form af græsarmering.
Bebyggelsens omfang og placering
Bebyggelse og teknisk anlæg skal placeres inden for delområde T1, jf. kortbilag 2 og området kan indrettes i princippet som vist på kortbilag 4.
Anlæggets komponenter er enkeltvis på størrelse med transportcontainere og er ca. 4 meter høje. Bebyggelse og komponenterne kan have en maksimal højde på op til 8 meter og placeres i terræn. Enkeltstående og spinkle komponenter, såsom afkast og antenner, kan være højere end det resterende anlæg og komponenter, dog maksimalt 16 meter over terræn.
Bebyggelsens ydre fremtræden
Facader og tage må ikke fremstå i reflekterende materiale eller signalfarver, der kan virke stærkt iøjnefaldende eller generende for omgivelserne. Tage må etableres som flade eller skrå, og kan desuden udføres som tag dækket med vegetation, såkaldte grønne tage.
Det tekniske anlæg og anlæggets komponenter vil blive hvidlakeret og fremstå ensartet.
Service- og mandskabsbygning vil blive etableret i sort materiale.
Ubebyggede arealer, beplantning og hegning
De eksisterende plantebælter og den øvrige beplantning skal bevares i videst muligt omfang. Inden for lokalplanområdet er der desuden udpeget tre specifikke træer, som skal bevares og stedse passes og plejes, hvilket bl.a. betyder, at der ikke må køres med tunge køretøjer eller deponeres jord under træernes drypzone. De tre træer består af en eg, bøg og kastanje, som ses længst til venstre på billedet nedenunder.
Figur 6 – Eksisterende beplantning, Nykøbingvej nr. 58. Set fra syd. Foto fra efteråret 2022.
Etablering af ny beplantning skal foretages med hjemmehørende arter.
Spildevand, regn- og overfladevand skal håndteres efter gældende regler, hvilket skal afklares nærmere med Spildevandsmyndigheden.
Procesanlægget skal indhegnes med trådhegn i mindst 2 meters højde og maks. 3 meters højde. Hegnet skal partielt begrønnes med levende planter for at passe bedre ind i områdets karakter. De levende planter skal bestå af hjemmehørende arter, her kan bl.a. anbefales Efeu (=Vedbend), Vild kaprifolie (=Alm. gedeblad) og Clematis (=Skovranke). Trådhegnet skal desuden opføres i grøn farve for at falde bedre ind i landskabet.
Tekniske anlæg
Forsyningsinstallationer til procesanlægget må føres i jord. Procesanlæggets installationer, såsom rør og kabler, mellem komponenterne må føres over jord.
Indenfor lokalplanens afgrænsning kan der etableres transformerstationer til anlæggets drift.
Andre forhold
Konkrete principper for beplantning af de ubebyggede arealer og beplantningsbælter afklares mellem bygherre og Kalundborg Kommune, så det sikres at de grønne områder har sammenhængende fremtoning med en varieret beplantning.