Miljøvurdering

Lovkrav

I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK. nr. 448 af 10. maj 2017) er kommunen forpligtet til at gennemføre en miljøvurdering, hvis en given plan må antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet.

Screening

Til at vurdere en eventuel miljøpåvirkning har kommunen foretaget en ”screening” Jf. bilag 4, dvs. en indledende vurdering af, om der skal gennemføres en egentlig miljøvurdering.

På baggrund af screeningen har Kalundborg Kommune vurderet, at en miljøvurdering ikke er
nødvendig. Begrundelsen er:
- at lokalplanen ikke giver mulighed for anlægsprojekter, der er omfattet af lovens bilag 3 og 4,
- at lokalplanen ikke ses at påvirke et internationalt naturbeskyttelsesområde, og
- at det vurderes, at planen ikke kan få væsentlig indvirkning på miljøet.

Konklusion

Sammenfattende vurderes det på baggrund af screeningen, at den påtænkte aktivitet ikke vil medføre væsentlig indvirkning på miljøet, hvorfor der ikke gennemføres en egentlig miljøvurdering af lokalplanen. Screeningsafgørelsen har været offentliggjort i 4 uger på Kalundborg Kommunes hjemmeside i perioden 12. juni til og med 13. juli 2023. Der indkom ikke klager til afgørelsen.

I det at lokalplanen danner grundlag for omdannelse af eksisterende erhvervsejendom til fremtidige boliger, må den samlede CO2 påvirkning forventes at vil blive mindre, end hvis de
samme boliger skulle opføres af udelukkende nye materialer.

Opvarmning sker ved fjernvarme fra Høng fjernvarmeværk. Varmeværket anvender biobrændsel i form af halm. Varmeværket har foruden dette 20-25% fjernvarmeproduktion fra
solvarmeanlæg.

Miljøscreeningen viser at der er særligt tre områder, som kræver opmærksomhed i planlægningen:

  • Arkitekturarv. Lokalplanen indeholder bestemmelser, der sikrer bevaringsværdige bygningers arkitektoniske udtryk. Eksisterende bebyggelse konverteres til nye formål.
  • Støj. Området udlægges som omdannelsesområde, med lempelige overgangsbestemmelser, så områdets nuværende erhvervsaktiviteter kan fortsætte i en periode med henblik på at tilpasse sig almindelige støjkrav for blandet bolig og erhvervsområder.
  • Jordforurening. Der er udarbejdet undersøgelse af den registrerede jordforurening mv. fra den tidligere erhvervsaktivitet. Der er i §8 tilladelse efter jordforureningsloven, udmeldt vilkår for anvendelsesændring som lokalplanen forudsætter indfriet forud for ibrugtagning.

Projektet vurderes at have en positiv samlet indvirkning på miljøet, særligt fordi der er tale om genanvendelse af eksisterende bygningsmasse til nye formål og der tages hånd om forurening på grunden.